Zákaznická podpora:info@zdravotal.cz

Klid a energie z přírody díky Bachovým esencím

O Bachových esencích, které jsou stále častěji využívaným a bezmála 100 let starým přírodním systémem léčby duše, jsme si povídali s Lenkou Dlaskovou. Paní Lenka je absolventkou SZŠ Alšovo nábřeží v oboru farmaceutický asistent, má dlouholetou praxi ve veřejných lékárnách

a je též absolventkou řady kurzů alternativních způsobů léčby jako je aromaterapie, Schüsslerovy soli, gemmoterapie nebo právě Bachova terapie (level 1 a 2).

Bachovy esence. Odkud se vzaly?

Tuto květovou terapii objevil anglický lékař, bakteriolog a homeopat doktor Edward Bach v letech 1928-1936. Doktor Bach byl přesvědčen, že osobnost a vnitřní postoj člověka k životu má vliv na jeho zdraví. Každý nezpracovaný problém, všechny starosti, strachy, obavy a bolesti z minulosti blokují životní energii a člověka oslabují. To se pak dále projevuje na fyzickém těle nemocí. Bachovy esence svými vibracemi pomáhají tuto zablokovanou životní energii uvést zpět do rovnováhy. Květové esence působí na emocionální rovině, pomáhají získat nadhled nad situací a podporují vlastní vnitřní potenciál a síly člověka pro sebeuzdravení. Esence tedy vybíráme vždy podle negativních emocí a ne podle fyzického stavu. To znamená, že pokud člověka trápí nějaká nemoc, vždy se ptáme, jak se cítí,

a podle toho se dále esence vybírají.

Komu jsou především určeny?

Bachovy esence jsou vhodné opravdu pro všechny a s úspěchem se kombinují s dalšími terapiemi

a lze je přidávat k jakýmkoliv lékům. Mohou je bez obav použít těhotné a kojící maminky, senioři i miminka. 

Opravdu i novorozená miminka? Je vhodné a bezpečné uklidňovat psychiku už odmala pomocí byť čistě přírodních preparátů? A jsou vlastně Bachovy esence opravdu čistě přírodní produkt? 

Ano, esence mohou užívat i děti, a dokonce i miminka. Esence nijak nezasahují do psychiky dítěte

a nepotlačují jeho osobnost. Pouze jimi v případě podávání pomáháme vytvořit emocionální rovnováhu ve stresových situacích, při strachu, smutku, záchvatech hněvu, pro podpoření schopnosti učit se a v mnohých dalších situacích. Esence nenarušují psychiku, ale ponechávají každému volnost zdravě se rozvíjet a řešit problémy. Domnívám se, že je skvělé, že je k dispozici tato šetrná metoda

a pomáhá tam, kde je to potřeba.

Co se týče druhé části otázky, tak ano, tyto esence pochází z divoce rostoucích květů nebo květů stromů a keřů. Výjimkou je jedna esence, která je připravena z přírodního pramene s léčivými účinky.

Matečná tinktura se připravuje dvěma způsoby – sluneční metodou a metodou vaření.

Při využití sluneční metody se ručně nasbírané květy vyluhují ve skleněné nádobě s vodou na slunci. Po přefiltrování se tento roztok zakonzervuje brandy. Metoda vaření se používá u rostlin kvetoucích brzy zjara, kdy se květy, listy, větvičky 30 minut vaří v čisté pramenité vodě a po přefiltrování se opět konzervuje pomocí brandy.

Z kolika druhů rostlin se kapky obvykle míchají, jaká je životnost a doporučená doba a forma užívání?

Doktor Bach objevil 38 esencí jednodruhových a jednu směs, která je vytvořena z pěti květů.

Jsou možné dvě formy užívání. Ke krátkodobému užívání, kdy řešíme přechodné nálady nebo nějakou krizi, se nakapou dvě kapky jednodruhové esence přímo do sklenky s vodou a popíjí. To se může zopakovat kdykoli dle potřeby. Doba použitelnosti je vyznačena na lahvičce od výrobce, obvykle je kolem 5 let. Pro dlouhodobé užívání nebo při kombinaci více esencí je vhodné připravit užívací lahvičku na míru. Tam můžeme kombinovat  5-7 esencí, přičemž lahvičku užíváme pravidelně 4x denně 4 kapky po dobu 3 týdnů. Kapou se přímo do úst nebo do sklenky s vodou. Esence se mohou také potírat na kůži, což lze dobře využít právě třeba u miminek.

Doba užívání je závislá na hloubce problému. Někdy postačí jedna užívací lahvička na míru, někdy je vhodné pokračovat s užíváním dále a esence obměnit podle toho, jak se klient cítí.

Jsou známy nějaké vedlejší účinky?

Bachovy esence nemají žádné vedlejší účinky, ani žádné kontraindikace, ani možnost předávkování.

To zní téměř ideálně! Co třeba závislost, hrozí tu nějaká?

Nehrozí zde ani žádná forma závislosti. A samozřejmě, pokud to vyhovuje, dají se užívat bez obav dlouhodobě.

A jak dlouho vlastně trvá, než esence „zaberou“, kdy uživatel může očekávat první úlevu?

Reakce na užívání Bachovek jsou velmi individuální, vyplavují se emoce a pro někoho je těžší to ustát a může dojít i k přechodnému zhoršení stavu. Někdo se naopak cítí hned lépe. Někdy vidíme účinek esence, až když se na situaci podíváme později a zjistíme, že jsme reagovali na určité podněty jinak. Dochází k takzvanému olupování vrstev, kdy se odkrývají po užívání esencí jiné, další emoce.

Vyplavíme emoce i při placení? Jaká je cena, kterou zákazník za esence zaplatí?

Cenové rozmezí za konzultaci a namíchání je na internetu opravdu velké. Já jsem se setkala s cenami kolem 400,- až 1200,- za konzultaci s namícháním užívací lahvičky.

V naší lékárně máme zatím zaváděcí ceny, a to za namíchání vlastní vybrané směsi 200,- a namíchání s konzultací 300,-.

Takže je lze zakoupit hotové v lékárnách! Není tedy vůbec třeba kontaktovat někoho, kdo je namíchá přímo na míru, předem, můžeme prostě přijít rovnou takzvaně z ulice a hned si je odnést s sebou?

Jak jsem již zmiňovala, jsou k zakoupení přímo hotové esence, kterých je 38. Kdo si přeje namíchané esence na míru, tak samozřejmě musí kontaktovat někoho, kdo se tím zabývá. Je možné si předem vybrat podle svého stavu esence a nechat si připravit užívací lahvičku podle svého výběru. Nebo je možné si objednat konzultaci u někoho, kdo se Bachovým esencím věnuje, a ten vám vhodné esence vybere a namíchá. V lékárnách se s touto metodou setkáte zřejmě jen výjimečně, proto jsem pyšná na to, že v naší lékárně můžeme klientům tyto služby nabídnout. Mám také velkou radost z krásných zpětných vazeb a kladných hodnocení užívání Bachovek. To vždy potěší a povzbudí k další práci s nimi.

Snad ve všech oblastech se najdou tací, kteří zneužívají důvěry lidí. Setkala jste se s nějakými podvodnými produkty nebo službami právě v rámci Bachových esencí?

U nás v lékárně pracujeme s originálními produkty. Samozřejmě, že všechny služby, tedy ani terapie pomocí Bachovek nemusí mít stejnou úroveň a také každému člověku je blízký jiný terapeut. Osobně jsem se s podvodem nesetkala, ale ani jsem jinde služby tohoto charakteru nevyhledávala, takže nemám přehled.

Je kolem Bachových esencí nějaká informace, u které byste raději vztyčila ukazováček?

Nic mě nenapadá. Snad bych jen chtěla říci, že každý má právo volby, kterým směrem se na své cestě ke zdraví vydá. Pokud někdo k Bachovým k esencím nemá důvěru a vůbec ho nelákají, nemá cenu ho přesvědčovat, prostě to není jeho směr, nebo ještě není připraven na tuto formu léčby. Vše má svůj čas. Žádná ostražitost ale není na místě, je to krásná a šetrná květová terapie, která nemůže nikoho poškodit.

Dají se účinky Bachových esencí přirovnat k nějakým podobným preparátům, ať už přírodním, či nepřírodním, respektive v čem jsou unikátní?

Existuje spousta terapií, kde se pracuje s energií. Bachovy esence využívají energii rostlin. Unikátní na této metodě je její jednoduchost, čistota a dostupnost. Na tom si doktor Bach zakládal, když hledal jednoduchý způsob, kterým je možné léčit nemoci. Popsal 38 květů s přesným udáním účinků, čímž se jeho originální systém stal přístupným pro prevenci i samoléčbu velkému počtu lidí.

Několikrát jste zmínila „vaši lékárnu“. Kam nás tedy za Vámi na závěr pozvete, kde si od Vás můžeme nechat Bachovky namíchat na míru?

 

Těšíme se na všechny klienty v Lékárně INEP v Karlíně v Praze 8.

 

Děkujeme za rozhovor a přejeme v této době, která psychiku zatěžuje mnohdy více, než je únosné, krásné dny a klidnou mysl Vám i našim čtenářům a zákazníkům.