Zákaznická podpora:info@zdravotal.cz

Nastartovat imunitu a zbavit se celulitidy ve stejný moment? Řešením jsou lymfatické masáže.

Nastartovat imunitu a zbavit se celulitidy ve stejný moment? Řešením jsou lymfatické masáže.

Na otázky kolem lymfatických masáží nám odpovídala tělová terapeutka Denisa Blažková Fišerová. Denisa absolvovala kurz manuálních i přístrojových masáží a specializuje se na tělové terapie zaměřené na remodelaci postavy, zpevnění a vyhlazení pokožky, redukci celulitidy, spalování tuků a detoxikaci organismu.

1) Deniso, začněme úplně od začátku. Co je lymfa a jakou má v těle funkci?

Lymfa je bílá tekutina, která je základem lymfatického systému, tedy systému mízních cév. Prostřednictvím lymfy jsou z tkání odstraňovány nečistoty a tuky, ale i bakterie. Lymfatické cévy jsou přerušovány lymfatickými uzlinami, které filtrují lymfu a zbavují toxinů a nečistot.

2) Proč a kdy je dobré lymfy stimulovat masáží?

Lymfatickou masáž si mohou dopřát zcela zdraví lidé jako detoxikaci a podporu imunity. Také je vhodná pro ženy, které se snaží zbavit celulitidy a přebytečné vody v těle, která jim způsobuje otoky. Samozřejmě lymfatická drenáž pomáhá při řadě onemocnění. Tady ale opravdu doporučuji konzultaci u lékaře a svěřit se do rukou odborníka.

3) Proč a kdy je lepší se masážím lymfy vyhnout?

Určitě lymfatickou masáž vynechte při onkologickém onemocnění, jakémkoliv akutním onemocnění, infekcích, horečce, při onemocnění kůže, akutním žilním onemocnění, onemocnění jater, nebo srdce, při zeleném zákalu, ale i v těhotenství.

4) Mají masáže lymfy spíše estetický, nebo zdravotní účinek?

Rozhodně je zde zásadní zdravotní účinek. Jde především o detoxikaci, podporu imunity a odvodnění, ale estetické účinky jsou vysoké. Masáže totiž zlepšují vzhled pokožky, zmírňují celulitidu a pomáhají při hubnutí. V neposlední řadě jde o masáž velice příjemnou a relaxační.

5) V jakém ročním období, případně v jakou denní dobu je nejlepší lymfatické masáže podstupovat?

Lymfatickou masáž je skvělé si dopřát kdykoliv během roku, ovšem na jaře je vhodná doba k nastartování imunity, to samé platí i na podzim. Nejčastěji se doporučuje 10 opakování nejlépe 2x týdně a následně udržovací kúra 1x až 2x měsíčně. Denní doba záleží na preferencích klienta. Myslím, že je příjemné po masáži už být v klidu a nemuset se například vracet do zaměstnání.

6) Dá se špatně provedenou masáží nebo drenáží něco v těle pokazit?

Nejdůležitější je, aby masér důkladně otevřel hlavní lymfatická centra a lymfa mohla díky masáži volně proudit. Pokud nejsou lymfatická centra otevřená, může dojít k městnání tekutiny, a tím k zhoršení otoků. Samozřejmě se vždy musí zohlednit aktuální zdravotní stav klienta.

7) Existují vedle masáží nějaké další metody, jak lymfu donutit, aby správně fungovala?

Určitě změna jídelníčku. Omezit cukry a tuky, zařadit do jídelníčku více zeleniny, ovoce, bílkoviny. Vhodné jsou například luštěniny, které jsou bohaté nejen na vlákninu, ale také na bílkoviny a železo. Červená řepa je zdrojem kyseliny listové. Brusinky jsou zase nezbytné při prevenci zánětu ledvin a močového měchýře. Pohanka, jako zdroj rutinu, který má vliv na kardiovaskulární systém a zvyšuje pevnost cév. Ovesné vločky zase obsahují druh vlákniny, který snižuje cholesterol. Dále jsou vhodné například ořechy, petržel, kopřiva, máta a další. Je důležité dodržovat pitný režim. Pít hodně vody, nebo ještě lépe čaje na podporu lymfatického systému. Ideálně se vyhnout pití perlivých nápojů, nebo alkoholu.

8) Pohyb je zřejmě ve správném fungování lymfy v těle klíčový, nebo se pletu?

Pohyb je zásadní. Lymfatický systém nemá vlastní pumpu a úzce se váže na krevní oběh. Pohybem rozproudíte nejen krevní oběh, ale aktivujete tím i lymfatický systém. Nejlepším pohybem pro správnou funkci lymfatického systému jsou mírnější pohybové aktivity, jako je plavání, chůze, jóga nebo pilates. V neposlední řadě je velmi důležité dýchání, takzvaný jógový dech, kdy dýcháte nejen do hrudníku, ale také do břicha.

9) Našla byste v našem e-shopu výrobky, které lymfě také dobře poslouží?

Určitě bych vyzkoušela třeba tento bylinný čaj na lymfatický systém., nebo tyto kapky od Dr. Popova, péči lze doplnit i "zvenku", dobře vypadá třeba toto sérum proti celulitidě nebo tento olej.

10) Výborně, děkujeme za Vaše rady, tipy a celý rozhovor! A nakonec ještě důležitá informace - kam za vámi na masáž zajít?

S radostí vás uvítáme v 1. patře kliniky RP CLINIC, Na Poříčí 5, Praha 1.